Perşembe, Aralık 12

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ihracat, üretim, yatırım, istihdam ve sürdürülebilir cari işlemler dengesi kapsamında kararlıkla uyguladıkları ekonomi programının olumlu sonuçlarını verdiğini belirterek, “2024 yılı ekim ayında cari işlemler hesabı 1,9 milyar dolar fazla vermiştir. Cari işlemler hesabı son 5 yıldır ilk kez 5 ay üst üste fazla vermiştir. 2024’ün ilk 10 ayında cari işlemler açığı, 32,8 milyar dolar azalarak 3,3 milyar dolara gerilemiştir. 2023 yılı mayıs ayında 55,6 milyar dolar olarak gerçekleşen yıllıklandırılmış cari işlemler açığı, sonraki aylarda 47,9 milyar dolar azalarak, 2024 Ekim ayı itibariyle 7,7 milyar dolara gerilemiştir. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı 7,2 milyar dolar fazla vererek güçlü seyrini korumuştur. Yıllıklandırılmış hizmetler ihracatımız, Ekim 2024 itibariyle 112,5 milyar dolara yükselerek rekorunu yenilemiştir. İhracattaki artış ve ithalattaki düşüş, finansal istikrara ve makroekonomik istikrara katkı sağlarken, ekonomik dengeleri güçlendirmiş, büyümeye olumlu ve net katkı vermiştir. Ayrıca, iş gücü piyasalarında istikrarlı ve dayanıklı görünüme katkı sağlamıştır” dedi.

”DIŞ TİCARET AÇIĞI GERİLEDİ”

2024 yılı Ekim ayında yıllıklandırılmış ihracatın, yıllık bazda yüzde 3’lük artış ile 262,2 milyar dolara yükseldiğini aktaran Bakan Bolat, “Aynı ayda yıllıklandırılmış ithalat ise yüzde 7,4’lük azalışla 340,1 milyar dolara gerilemiştir. Yıllıklandırılmış dış ticaret açığı yüzde 30,9 oranında azalarak 77,9 milyar olurken, ihracatın ithalatı karşılama oranı 7,8 yüzde puan artarak yüzde 77,1 olmuştur. 2023 Mayıs ayında yıllık dış ticaret açığı 122,2 milyar dolar olup, 17 ayda 44,3 milyar dolar azalmıştır. Dış ticaret açığındaki gerilemeye, hizmet ihracatımızdaki artış da eşlik etmektedir. Hizmet gelirleri ekim ayında yıllıklandırılmış bazda 112,5 milyar dolar ile rekorunu yenilemiştir. Hizmet ihracatının içinde yer alan seyahat gelirleri ise 54,1 milyar dolara yükselmiştir. Mal ve hizmet ihracatını artırmaya yönelik destekler ve ithalatı düşürmeye yönelik tedbirlerin uygulamadaki sonuçları ile cari işlemler açığında önemli bir gerileme kaydedilmiştir. Dış ticaret dengesindeki olumlu gelişmeler, ekonomik büyümeyi daha dengeli hale getirirken, iş gücü piyasalarında dayanıklı bir eğilim gözlenmektedir. İstihdam edilenlerin sayısı 2024 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre 156 bin kişi artarak 32 milyon 970 bin kişi ile tarihin en yüksek seviyesine ulaşırken, istihdam oranı ise 0,2 puan artarak yüzde 49,9 oldu ve rekor düzeyde kaydedilmiştir. Ticaret Bakanlığı olarak, elde edilen bu performansı daha da ileri taşımak ve ekonomimizin sürdürülebilir büyüme yolundaki başarılarını artırmak için kararlılıkla çalışmaya devam ediyoruz” açıklamasında bulundu.

CARİ İŞLEMLER HESABI 5 YIL SONRA İLK KEZ ÜST ÜSTE 5 AY FAZLA VERDİ

Türkiye’nin cari işlemler hesabında ekimde 1 milyar 880 milyon dolar, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabında da 7 milyar 163 milyon dolarlık fazla oluşurken, cari işlemler hesabı yaklaşık 5 yıl sonra ilk kez üst üste 5 ay fazla verdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, ekimde doğrudan yatırımlar kaynaklı 204 milyon dolar çıkış olurken, portföy yatırımlarında 587 milyon dolarlık net giriş gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre, Ekim 2024’te cari işlemler hesabı 1 milyar 880 milyon dolar fazla verdi.

Buna göre, ekimde doğrudan yatırımlar kaynaklı 204 milyon dolar çıkış olurken, portföy yatırımlarında 587 milyon dolarlık net giriş oldu.

Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 642 milyon dolarlık net satış ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 978 milyon dolarlık net alış yaptığı görüldü.

Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak; bankalar, Genel Hükümet ve diğer sektörler sırasıyla 1 milyar 807 milyon dolar, 1 milyar 658 milyon dolar ve 1 milyar 622 milyon dolar net borçlanma gerçekleştirdi.

Diğer yatırımlar altında, yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 97 milyon dolar net azalış kaydetti.

Yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları, yabancı para cinsinden 295 milyon dolar net azalış ve Türk lirası cinsinden 1 milyar 403 milyon dolar net artış olmak üzere toplam 1 milyar 108 milyon dolar net artış oldu.

Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, bankalar, Genel Hükümet ve diğer sektörler sırasıyla 3 milyar 877 milyon dolar, 45 milyon dolar ve 312 milyon dolar net kullanım gerçekleşti.

Resmi rezervlerde bu ay 4 milyar 861 milyon dolar net artış kaydetti.


Editör Hakkında


2017’de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi’de başladı. Daha sonra Sadece haber.com’da internet haberciliğine başladı.
2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ”Ekonomi ve Otomobil Editörü” olarak meslek hayatına devam etmektedir.

Paylaşmak
Exit mobile version