AA
Araziyi gezen bir çoban tarafından 8 yıl önce bitkin halde bulunduğu için götürüldüğü Hatay Dağ Ceylanı Üretim Merkezi’nde büyüyen “Maviş” isimli gazella gazella, sevimliliğiyle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

1
Kırıkhan`ın Suriye sınırındaki yaklaşık 13 bin hektarlık Hatay Dağ Ceylanı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası`nda 2019`da açılan merkez, 51 gazella gazella türü dağ ceylanına ev sahipliği yapıyor.
2
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce kurulan merkezde korunan canlılar arasında, araziyi gezen bir çoban tarafından 2017`de bitkin halde bulunan “Maviş” isimli ceylan da bulunuyor.
3
Yavruyken adım attığı merkezin zamanla maskotu haline gelen ceylan, araziyi gezen görevlilere eşlik ediyor.
4
Merkezin ziyaretçilerini karşılama görevini üstlenen “Maviş”, vatandaşlarla fotoğraf pozu da veriyor.
5
“Onu merkezimizin müdavimi olarak görüyoruz”
Hatay Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürü Nuri Akın, çobanın merkeze getirdiği ceylanın, keçi sütünün olduğu biberonla beslendiğini söyledi.
6
“Maviş”e 8 yıldır özenle baktıklarını dile getiren Akın, şöyle konuştu:
“Hayvan bakım görevlilerimiz ciddi şekilde ilgilenerek onun hayata tutunmasını sağladı. Dağ ceylanları, yaban hayvanı olması nedeniyle ciddi ürkeklik yaşar ancak `Maviş`, insanlara ayrı yaklaşıyor, merkeze gelen ziyaretçilere mihmandarlık yapıyor. Çok narin bir hayvanımız, onu çok seviyoruz. Ziyaretçilerimiz de onu seviyor. Onu merkezimizin müdavimi olarak görüyoruz.”
7
Akın, merkezin ayda ortalama 1500 kişiyi ağırladığını, ziyaretçilerin dağ ceylanlarını doğal ortamda gözlemleme imkanı bulduğunu belirtti.
8
“Bizi `Maviş` karşıladı”
Ziyaretçilerden Atakan Kanık, Dağ Ceylanı Üretim Merkezi`ni beğendiğini ifade ederek, “Geldiğimizde bizi `Maviş` karşıladı. `Maviş` diğer gazella gazellalara göre insanlara daha yakın duruyor. İnsanlar onunla fotoğraf çektiriyor. Bence o da insanlara alışmış çünkü bize poz verdi.” dedi.
9
Kanık`ın öğretmen eşi Sevgi Kanık da sosyal medyadaki paylaşımlardan gördükleri merkezi gezme şansı bulduklarını belirterek, “Burayı çok beğendik, `Maviş` ile tanıştık. `Maviş`, diğerlerine göre daha cana yakın. Yaban hayvanlarına bu şekilde sahip çıkılması çok hoşumuza gitti. Buraya öğrencilerimle gelmek istiyorum.” diye konuştu.
Yükleniyor lütfen bekleyiniz