AA
Denize kıyısı bulunmayan Anadolu kenti Kayseri, iç sularında yetiştirilen Türk somonlarını başta ada ülkeleri Japonya ve İngiltere olmak üzere 49 ülkeye ihraç ediyor.

1
Kocasinan ilçesinde bulunan Yamula ve Pınarbaşı ilçesinde yer alan Bahçelik barajlarında kurulu tesislerde, Türk somonu ve gözlü yumurta gibi su ürünlerinin üretimi gerçekleştiriliyor.
2
İç Anadolu Bölgesi`nin önemli sanayi ve ticaret kenti Kayseri`de üretilen Türk somonları, dünyanın birçok bölgesine gönderiliyor.
3
İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav, Kayseri`nin denizden uzak bir kent olmasına rağmen su ürünleri yetiştiriciliğinde önemli bir konuma sahip olduğunu söyledi.
4
Kayseri`nin balık üretiminde yıllar içinde önemli mesafe katettiğine değinen Saklav, şunları kaydetti:
5
“Kayseri`mizde Pınarbaşı ve Kocasinan ilçelerinde 40 işletmemizde Türk somonu üretiyoruz. Aynı zamanda yavru alabalık ve yumurta üretimi de gerçekleştiriyoruz. Bu 40 işletmede geçen sene 6 bin 655 ton Türk somonu üretimimizle iç sularda balık yetiştiriciliğinde Türkiye`de 4. sırada yer aldık. Kayseri, alabalık ve yavru yumurta üretiminde Türkiye ihtiyacının yüzde 37`sini gerçekleştiriyor. Bu kapsamda da Türkiye`de birinci.”
6
Saklav, balıkçılık ve su ürünleri üretimini 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu`na göre gerçekleştirdiklerini, bu kapsamda denetimleri aksatmadan devam ettirdiklerini dile getirdi.
7
“Ürettiğimiz balıkların yüzde 98`i ihracata yönelik”
İhracatın önem verdiklerini vurgulayan Saklav, “40 işletmemizde ürettiğimiz somonların yüzde 98`i ihracata yönelik. Doğrudan ya da dolaylı olarak ada ülkeleri İngiltere ve Japonya olmak üzere Rusya`nın da bulunduğu 49 ülkeye buradan Türk somonu ihraç ediyoruz. Kayseri`mizden ada ülkelerine balık ihraç etmek çok önemli. Bu konuda başarılı olduğumuzu düşünüyoruz. İnşallah bunu daha da arttırmayı düşünüyoruz” diye konuştu.
8
Saklav, ticaret, sanayi, tarım ve hayvancılık alanlarında başarılı olan Kayseri`nin balıkçılık sektöründe de büyük öneme sahip olduğunun altını çizdi.
9
Balık popülasyonunu arttırmak amacıyla baraj göllerine yavru balık bıraktıklarını hatırlatan Saklav, “Geçen sene de 1,5 milyon balık bıraktık. Bu sene de inşallah bu kadar balık bırakmayı planlıyoruz. Tabii Kayseri`miz balık ihracatı için önemli bir kent. Bunu arttırmayı hedefliyoruz ve deniz olmayan Kayseri`den tüm dünyaya balık ihraç etmek istiyoruz. Kayseri`mizden tüm dünyaya ada ülkeleri başta olmak üzere balık ihraç etmek çok büyük bir sevinç ve bir başarı kaynağı” dedi.
Yükleniyor lütfen bekleyiniz