Bolu’nun Kartalkaya Kayak Merkezi’nde bulunan Grand Kartal Otel’de çıkan ve 78 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan yangınla ilgili savcılık soruşturması sürerken, yangının nasıl başladığı sorusu da netleşmeye başladı.
Soruşturmada elde edilen bilgilere göre, yangının sabah kahvaltısı hazırlıkları sırasında pleyt ızgaradan sıçrayan kızgın yağdan kaynaklandığı, mutfak çalışanlarının çıkan alevlere su dökerek yaptığı yanlış müdahale sonucu yangının büyüdüğü belirtildi.
ALEVLER OTELİ SARDI
Grand Kartal Otel’in restoran bölümünde gece saat 03.21’de başlayan yangın öncesinde restoran çalışanları kahvaltı hazırlıklarına başladı. İddiaya göre çalışanlar kahvaltı hazırlığında kullanılan pleyt ızgarayı çalıştırdı.
Uzun süre açık kalan ve ısınan cihaz üzerindeki kızgın yağ bir anda alev aldı.
Mutfaktan alevlerin yükseldiğini gören aşçı Faysal Yaver ile mutfak çalışanları Yusuf Karahanlı, Fidan Kurç ve Mehmet Gündüz, yangına müdahale etmek istedi.
Alevlere yangın tüpü ile müdahale etmek yerine yanan cihazı suyla söndürmeye çalıştı. Ancak kızgın yağın suyla teması sonrasında alevler daha da büyüyerek etrafa yayıldı.
Alevler, temizlenmeyen davlumbazdan bacaya sıçradığı, buradan da çatıya yayılarak oteli kısa sürede sardığı kaydedildi.
Yangının ardından panik yapan mutfak çalışanlarının, korkup dışarı çıktığı, yangının başladığının otelde konaklayanlara ise yangın alarmı çalışmadığı için bildirilemediği kaydedildi.
Otelin arka girişine göre restoranın bulunduğu 4. katında başlayan yangın, kısa sürede büyüyerek tüm binayı sardı.
78 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan yangında ihmali bulunan ve başlatılan soruşturma kapsamında yangına sebebiyet verdikleri önü sürülen aşçı Faysal Yaver, mutfak çalışanları Yusuf Karahanlı, Fidan Kurç ve Mehmet Gündüz tutuklanarak cezaevine gönderildi.
OTEL SAHİBİ AŞÇIBAŞINI SUÇLADI
Bolu’da 78 kişiye mezar olan Grand Kartal Otel’in tutuklanan sahibi Halit Ergül’ün ifadesi ortaya çıktı.
İfadesinde, en son denetimin 15 Aralık’ta Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapıldığını öne süren Ergül, “Yangınla ilgili herhangi bir eksiklik tespit edilmedi.
Yangına karşı alarm sistemi vardı. Ancak büyük ihtimalle yangının başlangıcında bu sistem hasar aldığı için çalışmadı. Duman dedektörleri devreye girdi” dedi.
Yangının başladığı mutfaktan aşçıbaşının sorumlu olduğunu ifade eden Ergül, “Anormal bir şey görüldüğünde aşçıbaşının tekniğe haber vermesi gerekiyordu” diye konuştu.
Ergül, Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’nün oteldeki 8 kusurun tespit edildiği raporla ilgili ise, “Otelin tamamı için herhangi bir talepte bulunduğumuza dair bilgim yoktur. Talebin çekilmesi için talepte bulunmadım” dedi.
‘YANGIN TÜPÜ GÖRMEDİM’
Yangından kurtulan otel aşçısı Mustafa Serbest, olaydan duyduğu üzüntüyü belirterek, adeta cehennemi yaşadıklarını söyledi.
Serbest, yaşananları şöyle anlattı: “Can pazarıydı orası. Çığlık çığlığaydı, her taraf dumandı. Cehennemi yaşadık. Otelde yangın dedektörü vardı ama çalışmıyordu.
Yangın tüpü görmedim sayılır. Bir bildiğim kadarıyla aşçıbaşının ofisinin önünde vardı. Sulama sistemi yoktu otelde. Yangın merdiveni vardı aslında ama orayı personel kullanıyordu.
Uyarı levhaları vardı ama ışıklandırması yetersizdi. Yangın merdivenlerinin kapısı tahtaydı. Kapıların büyük ihtimalle bir tanesi yanınca duman içeri girdi.”
Editör Hakkında
Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı.
Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 13 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı.
Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com’da aktif olarak devam etmektedir.