Perşembe, Haziran 19

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte turşu kurma telaşı da başladı. Çankırı’da milyonlarca yıl önce oluşmuş kaya tuzları da turşu severlerin gözdesi haline geldi.

Bu tuz ile kurulan turşular, tuzların içerdiği yüksek kalsiyum ve 84 farklı mineral sayesinde hem daha uzun ömürlü oluyor hem de diğer tuzlara oranla turşuya eşsiz bir çıtırlık ve lezzet kazandırıyor.

Uzun Ömürlü ve Lezzetli Turşunun Sırrı: Çankırı Tuzu

Prof. Dr. Hüdayi Ercoşkun, kaliteli ve çıtır bir turşunun iyi bir tuz ile kurulması gerektiğini vurguluyor. Turşu yaparken kullanılan tuzdaki kalsiyum oranı ne kadar yüksek olursa, sebzelerin selüloz lifleri o kadar iyi sertleşir ve bozulması da o kadar gecikir.

Çankırı’da Türkiye’deki en büyük kaya tuzu madenlerinden bir tanesi bulunmaktadır. Buradaki tuzların içerdiği yüksek mineraller sayesinde kurulan turşularda erime ve bozulmaya rastlanmaz.

Tuz işletmecisi İlyas Ak da Çankırı tuzuna ilginin büyük olduğunu vurgulayarak, bu tuz ile yapılan turşuların yaz kış fark etmeksizin sağlam kaldığının altını çiziyor.

İlginizi çekebilir;

Ev yapımı turşunun faydaları: Sindirimden, kilo kontrolüne!Ev yapımı turşunun faydaları: Sindirimden, kilo kontrolüne!

Turşu kavurması tarifi, nasıl yapılır?

Turşu neden yumuşar? Neden turşularım çıtır çıtır değil?


Editör Hakkında


1996 yılında Kocaeli’nde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul Şile’de tamamladı. 2018’de Düzce Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden mezun oldu. Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde ‘SEO Editörü’ unvanıyla görev yapmaktadır.

Paylaşmak
Exit mobile version