Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Silivri açıklarında 6,2 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.
Depremin yerin 6,92 kilometre derinliğinde meydana geldiği belirlendi.
12.49’da meydana gelen şiddetli deprem Marmara Bölgesi’nin büyük bölümünde hissedildi.
Vatandaşlar sokaklara döküldü
Korkutan deprem dolayısıyla vatandaşlar kendilerini sokaklara attı.
Vatandaşlar, parklarda ve açık alanlarda toplandı. Bağcılar’da vatandaşlar depremin ardından Bağcılar Millet Bahçesi’ne gitti.
Beşiktaş Bebek’te depremin etkisiyle çevredeki dükkanlarda ve kafelerde bulunan vatandaşlar sokağa koştu. Vatandaşlar cep telefonlarıyla yakınlarını aradı.
İstanbul Havalimanı’ndaki yolcular ve çalışanlar da panikleyerek dışarı çıktı. Taksim Meydanı’nda bulunan otel ve iş yerlerinde çalışanlar depremin ardından meydanda beklemeye başladı.
Vatandaşların sokaklardaki bekleyişi sürüyor.
Bakan Yerlikaya: Tüm ekipler saha taramalarına başladı
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul’de meydana gelen depremin ardından tüm ekiplerin saha taramalarına başladığını duyurdu.
“İstanbul Marmara Denizi Silivri’de 6,2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Çevre illerden de hissedilen depremle ilgili olarak, AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başlamıştır. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun.”
“112’ye gelen yıkım ihbarı yok”
Bakan Yerlikaya, TRT Haber yayınında yaptığı açıklamada şunları aktardı:
“Şu ana kadar 112’ye gelen çökme, yıkım ihbarı yok. Bundan dolayı mutluyuz, şükrediyoruz. Tüm kurumlarımız AFAD koordinasyonunda saha çalışmalarını büyük bir titizlikle yapıyor. İlgili tüm bakanlıklarımızın tüm ilgisi burada. Depremin paniğiyle atlayan gibi az da olsa ihbarlar geldi. Rakamlar netleştikçe paylaşılacak. Cumhurbaşkanımızın talimatlarını aldık, o da anbean takip ediyor. Artçı depremlere karşı temkinli olmakta fayda var. Haberleşmeyi gereksiz yere yormamakta fayda var. Vatandaşlarımızı, gerekmedikçe telefonların meşgul edilmemesi konusunda da uyarıyorum.”
Marmara Denizi’nde deprem fırtınası
Marmara Denizi’nde 12.13’te başlayan depremler artçı sarsıntılarla sürüyor.
AFAD’dan yapılan açıklamaya göre en küçüğü 3,2 en büyüğü 6,2 büyüklüğünde olan çok sayıda deprem meydana geldi.
AFAD’dan önemli uyarı
AFAD sosyal medya hesabından deprem sonrasında yapılması gerekenlere ilişkin önemli bir uyarı grafiği paylaştı.
“Deprem sonrası bölgedeki hasarlı yapılara kesinlikle girmeyin.
Riskli binaların çevresinde bulunmayın.
Haberleşmelerinizi kısa mesaj servisi (SMS) ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden yapın.
Resmi birimlerin uyarılarını takip edin.”
Panikten atlayan 151 kişi yaralandı
İstanbul Valiliği konuyla ilgili sosyal medya hesabından şunları açıkladı:
“Valimiz Davut Gül, Marmara Denizi Silivri’de meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki #deprem sonrasında, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) Yerleşkesi’nde kurulan kriz merkezinde çalışmaları koordine ediyor.
Saat 15.30 itibarıyla;
– Enerji arzında ve altyapısında, Doğalgaz arzında, İçme suyu ve kanalizasyon altyapısında genel hayatı etkileyecek bir olumsuzluk yaşanmamıştır.
– Depremde herhangi bir can kaybı bulunmamaktadır.
– Panik nedeniyle yüksekten atlamalar nedeniyle yaralanan 151 vatandaşlarımızın tedavileri, hastanelerde devam etmekte olup, hayati tehlikeleri bulunmamaktadır.
– Şehir genelinde yerleşim bulunan binalarda herhangi bir yıkım söz konusu değildir. Fatih ilçemizde metruk bir bina yıkılmış olup, olayda ölen ya da yaralanan bulunmamaktadır.
– İlgili birimlerin saha çalışmaları devam etmektedir.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan depremlerle ilgili bilgi aldı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; İçişleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Sağlık bakanları ile İstanbul Valisi ve AFAD Başkanı’ndan İstanbul’daki depremlerle ilgili bilgi aldı.
Erdoğan, şu ana kadar İstanbul’da en büyüğü 6,2 en küçüğü 3,9 şiddetindeki depremlere ilişkin Bakanlar Yerlikaya, Kurum, Memişoğlu ile İstanbul Valisi Davut Gül ve AFAD Başkanı Ali Hamza Pehlivan’ı aradı ve gelişmeler hakkında bilgi alarak çalışmalar için talimat verdi.
Sağlık Bakanlığı: 112’ye ve hastanelere herhangi bir olumsuzluk bildirilmedi
Sağlık Bakanlığı, İstanbul’daki depremlerle ilgili, sosyal medya hesabından açıklama yaptı:
“İstanbul’da meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen deprem dolayısıyla tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Şu ana kadar 112 Acil Çağrı Merkezi ve hastanelerimize herhangi bir olumsuzluk bildirilmemiştir. Bakanlık olarak, ilgili tüm kurumlarımızla tam eş güdüm içerisinde süreci yakından takip ediyoruz. Ülkemize ve milletimize geçmiş olsun.”
Deprem anında yapılmayacaklar
İletişim Başkanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, deprem anında kesinlikle panik yapılmaması gerektiği aktarıldı.
Telefonların acil durum ve yangınları bildirmek dışında kullanılmaması gerektiği belirtilen açıklamada, şu uyarılara yer verildi:
“Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durulmalıdır. Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulmalıdır. Baş iki el arasına alınarak veya bir koruyucu yastık, kitap gibi malzeme ile korunmalıdır. Sarsıntı geçene kadar bu pozisyonda beklenmelidir. Güvenli bir yer bulup, diz üstü ‘çök’, başını ve enseni koruyacak şekilde ‘kapan’, düşmemek için sabit bir yere ‘tutun’, merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşulmamalıdır.”

“Balkonlardan ya da pencerelerden aşağıya atlanmamalıdır”
Açıklamada, balkona çıkılmaması gerektiği vurgulanarak, şu ifadeler kullanıldı:
“Balkonlardan ya da pencerelerden aşağıya atlanmamalıdır. Kesinlikle asansör kullanılmamalıdır. Kibrit, çakmak yakılmamalı, elektrik düğmelerine dokunulmamalıdır. Tekerlekli sandalyede isek tekerlekler kilitlenerek baş ve boyun korumaya alınmalıdır. Mutfak, imalathane, laboratuvar gibi iş aletlerinin bulunduğu yerlerde ocak, fırın ve bu gibi cihazlar kapatılmalı, dökülebilecek malzeme ve maddelerden uzaklaşılmalıdır. Sarsıntı geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanaları kapatılmalı, soba ve ısıtıcılar söndürülmelidir. Diğer güvenlik önlemleri alınarak gerekli olan eşya ve malzemeler alınarak bina daha önce tespit edilen yoldan derhal terk edilip toplanma bölgesine gidilmelidir.”
Okulda, sınıfta ya da büroda sağlam sıra, masa altlarında veya yanında, koridorsa ise duvarın yanına hayat üçgeni oluşturacak şekilde “çök-kapan-tutun” hareketiyle baş ve boyun bölgesinin korunması gerektiği aktarılan açıklamada, pencerelerden ve camdan yapılmış eşyalardan uzak durulması istendi.
Açıklamada, sosyal medyada oluşabilecek dezenformasyon içerikli paylaşımlara itibar edilmemesi ve doğru bilgi için resmi kaynakların takip edilmesi gerektiği de kaydedildi.

USOM’dan İstanbul’daki deprem sonrası iletişim uyarısı
Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), İstanbul’da meydana gelen depremden etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileğinde bulunularak şunlar kaydedildi:
“İstanbul-Silivri merkezli depremin ardından iletişim şebekelerinde yoğunluk yaşandığı gözlemlenmektedir. Bu tür durumlarda iletişimin aksamaması için internet tabanlı arama uygulamalarının tercih edilmesi büyük önem taşımaktadır.”

Fatih ve Bakırköy’de iki metruk bina depremde kısmen çöktü
Ayvansaray Mahallesi Aynalı Dükkan Sokağı’nda yer alan ve daha önce yangın meydana gelen ve kullanılmayan bir bina deprem anında kısmen çöktü.
İhbar üzerine olay yerine polis, itfaiye ve Fatih Belediyesi Arama Kurtarma ekipleri sevk edildi.

Polis ekipleri sokak girişine şerit çekerek güvenlik önlemi aldı.
Arama kurtarma ekiplerinin yaptığı incelemede binada kimsenin olmadığı belirlendi.

Kısmen çöken binanın tamamen yıkılması için bölgeye ekipler sevk edildi.
Yeşilköy Mahallesi Saadetli Sokak’ta yaklaşık 25 yıldır boş olduğu öğrenilen 3 katlı metruk binanın bir kısmı deprem nedeniyle çöktü.
İhbar üzerine olay yerine itfaiye, polis, zabıta ve Bakırköy Belediyesi ekipleri sevk edildi.

Polis ekipleri binanın çevresinde güvenlik şeridi çekerek önlem aldı.
Bir kısmı çöken ve kalan kısmında da çatlaklar oluşan binada ekiplerin incelemesi sürüyor.
Kızılay ekipleri teyakkuzda
İstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından Türk Kızılay, acil müdahale ekiplerini harekete geçirdi.

Kızılay Afet Operasyon Merkezi (AFOM) ve Mobil Afet Operasyon Merkezi’nde (MAFOM) gelişmeleri anbean takip eden ekipler, olası ihtiyaçlara müdahale için hazır bekliyor.

Türk Kızılay, tüm birimleriyle bölgeye destek sağlamak üzere teyakkuzda.
AFAD’da kriz merkezi kuruldu
Marmara Denizi’nde Silivri açıklarında meydana gelen ve İstanbul ve çevre illerde hissedilen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından AFAD’da, Vali Gül ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri ile uzmanlar, oluşturulan kriz masasında bir araya geldi.

Türkiye Afet Müdahale Planı devreye alındı
AFAD’dan yapılan açıklamada, saat 12.49’da Marmara Denizi Silivri açıklarında 6,2 büyüklüğünde depremin meydana geldiği hatırlatılarak, depremin, İstanbul, Tekirdağ, Yalova, Bursa ve Balıkesir’de yoğun şekilde hissedildiği ifade edildi.
Türkiye Afet Müdahale Planı’nın (TAMP) devreye alındığı, tüm afet grupları temsilcilerinin AFAD Başkanlık, Afet ve Acil Durum Merkezi’nde toplandığı bilgisi verilerek, şunlar kaydedildi:
“İlgili kurumlarımız tarafından yapılan saha taramaları ve 112 Acil Çağrı Merkezi’ne gelen ihbarların değerlendirilmesi sonucunda, an itibarıyla herhangi bir can kaybı ve yıkım ihbarı bulunmamaktadır. Gelişmeleri takip ediyoruz.”
İstanbul’da okullar ve üniversitelere 2 gün ara verildi
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, İstanbul’da meydana gelen depremlerle ilgili açıklamalarda bulundu.
“Sadece iki okulumuzun dış sıvalarında çatlaklar var. Onun dışında herhangi bir problemimiz yok. Biraz önce İçişleri Bakanı ile görüştüm. Olası bir sorunlu durumda okulların toplanma merkezi olması açısından bizden yarın ve sonraki gün için okulların tatil edilmesini istediler. Biz de yarın ve sonraki gün için tatil kararı aldık.”
Okul bahçelerinin halka açıldığını belirten Tekin şunları aktardı:
“İstanbul’da meydana gelen ve çevre illerden de hissedilen deprem sonrası, şu ana kadar okullarımızda herhangi bir ciddi olumsuzluk yaşanmamıştır. Güvenli alan ihtiyacı doğrultusunda, okul bahçelerimiz tüm vatandaşlarımızın kullanımına açıktır. İlgili diğer kurumlarımızla işbirliği içerisinde İstanbul’daki okullarımız için perşembe ve cuma gününü tatil etme kararı aldık. Tüm milletimize geçmiş olsun inşallah.”
Üniversitelere de 2 gün ara verildi
YÖK Başkanı Erol Özvar şunları söyledi:
“Kampüslerimizin sağlam olduğu görülüyor. Herhangi bir bina hasarına rastlanmadı. Bu bizim için sevindirici. Halkımızdan kampüslere yakın alanlardan istifade etmesi için çalışmalarımız yapıldı. İstanbul ve civar illerinde bulunan rektörlerimiz şuana kadar üniversitelerimizde herhangi ciddi bir hasar olmadığını ifade etmek istiyorum. Bakanımızla ve Cumhurbaşkanımızla temas halindeyiz. Devlet ve vakıf üniversiteleri de yarın ve sonraki gün tatil edilmiştir.”
Kamu kurumlarında çalışanlara iki gün idari izin
İstanbul Valiliği, kamu kurumlarında çalışan engelli, hamile, malül gazi ve 10 yaşından küçük çocuğu olan annelerin iki gün süreyle idari izinli sayılacağını açıkladı.
Bakanlıktan depremzedelere psikososyal destek
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı Psikososyal Destek Ekipleri, İstanbul’da meydana gelen depremlerden etkilenen vatandaşlara destek oluyor.

Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “İstanbul Silivri açıklarında meydana gelen deprem sonrası bakanlığımız, Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında AFAD ile koordineli şekilde çalışmalarını sürdürmektedir. Psikososyal Destek Ekiplerimiz sahada görevinin başındadır. Afetten etkilenen vatandaşlarımızın yanında olmaya, ihtiyaç duydukları desteği sağlamaya devam edeceğiz” ifadesi kullanıldı.