İstanbul Ümraniye’de sabah saat 07:30 sıralarında Alemdağ Caddesi’nde bir İETT otobüsü durağa yaklaşırken alev aldı. Otobüsün arka kısmına sıçrayan alevler sonrasında 10 yolcu tahliye edilirken bölgeye çok sayıda polis ve itfaiye ekibi sevk edildi.
Otobüsün aniden alev alması sonrasında ise akıllara geçtiğimiz günlerde eski İETT çalışanı Cihan Demirel’in İETT otobüslerine sıfır parça yerine ikinci el parça takılarak sıfır gibi faturalandırıldığı iddiaları geldi.
Eski İETT çalışanı otobüslerde ruhsat ve motor numaralarının uyuşmadığı ve muayene esnasında usulsüzlük yapılarak savcılığa belgeleriyle suç duyurusunda bulunduğunu belirtmişti.
Eski İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yolsuzluk soruşturmaları kapsamında İETT’lerde de bir dizi yolsuzluk yapıldığı iddiaları gündemini korurken İstanbul’da ulaşım sisteminin zayıf hale geldiği de 16 milyon İstanbullunun şikâyeti arasında yerini alıyor.
İBB İETT ÇALIŞANLARINA ÖDEMELERİNİ 6 YILDIR AKSATIYOR
6 yıldır İETT’ye bağlı Özel Halk Otobüsleri esnafına ödemelerin aylardır yapılmadığı bilinirken CHP’li İBB yönetimi defalarca kez protesto edilmişti.
Özel Halk Otobüsü Platformu Sözcüsü olan Erhan Güneş daha önce verdiği bir röportajında İETT Genel Müdürlüğü tarafından İETT esnafına baskı uygulandığı ve TÜVTÜRK Genel Muayene Kriterlerinin uygulanmadığı, İETT Genel Müdürlüğü’nün kendilerine ait 240 muayene şartı oluşturarak yönerge içerisinde yer almayan şartlar olduğu da iddia edilmişti.
İETT çalışanları ödeme alamadığı için birçok kez kontak kapatma noktasına gelirken paralarını İBB’den 6 yıldır alamadıkları iddia edildi.
İBB’DEN ALACAKLI OLURKEN BORÇLU HALE GETİRİLİYOR
2019 yılından beri İETT çalışanlarına idare edin diyerek ödemeleri geciktireceklerini belirtirken esnafın ise İBB’den alacağı 6 milyar TL’ye kadar ulaştı.
Bazı İETT çalışanları araç bakımlarını İBB’nin yapamadığını ve bu nedenle İstanbullular otobüs çilesiyle defalarca kez karşı karşıya kaldığı, özel halk otobüslerinin bakımlarının yapılamamasının nedenleri arasında ise İBB tarafından ödemelerin vaktinde yapılmadığından kaynaklandığı iddia edildi.
İETT çalışanları araçlarının yolda kaldığı ve servise çıkamadıklarında ise uzun otobüs bekleme sürelerine yansıdığı belirtildi.
Toplu taşıma araçlarının yakıtlarının İBB iştirakiyle tedarikinin yapıldığı ancak parası ödenmeyen araç sahipleri ise mazot alamadıkları gibi İBB’ye de borçlu hale geldikleri iddia edildi.
ÖDEME YAPILMADIĞI İÇİN UCUZ MALZEMELER İETT’NİN YANMASINA NEDEN OLUYOR
İETT çalışanları ödemelerinin alamadıkları için mazot parasını da karşılayamadıkları yedek parça ve bankacılık sektörüne kadar borçlarını ödeyemediklerini belirten Özel Halk Otobüsü esnafı belediyeden ödemelerini alamadıkları için sistemin çökme noktasına geldiğini belirtmişti.
Özel Halk Otobüsü esnafları birçok kez İBB Binası önünde eylem düzenlerken İETT çalışanları otobüslerin bakımlarını kendi ceplerinden karşıladıklarını belirterek İBB’den kendi ödemelerini alamadıkları için kredi kartı borçlarını ödeyemez hale geldiklerini ifade etmişlerdi.
İBB ödemeleri yapmadığı için otobüslerin de bakımsız kaldığı İBB’nin İETT şoförlerine 400 bin TL ödeme yapması gerekirken yalnızca 200 bin TL ödediği şoförlerin ise İBB’den yeterli ödeme alamadıkları için birçok kez ucuz malzeme kullandıkları için otobüslerin sık sık arızalandığını ve yandığını belirtti.
Editör Hakkında
Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca tarih, kültür, sanat üzerine araştırmalar yaparak blog yazarlığı yaptı. Yerel basında birçok alanda görev alarak muhabirlik ve sunuculuk yaptı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Haber7.com sitesinde Editör olarak devam etmektedir.