ABD’nin Tufts Üniversitesi’nde Fullbright burslusu olarak doktora yapan Öztürk’ün New York’taki temyiz davasında, ABD hükümetini temsil eden avukatlar, Türk öğrencinin gözaltına alınma gerekçesiyle ilgili argüman sunmaktan kaçındı.
Adalet Bakanlığını temsil eden avukatlar, ABD Temyiz Mahkemesi İkinci Dairesi heyetine, göçmenlik davaları kapsamında yargı yetkisinin federal mahkemelerde olmadığı argümanını savunurken, bu davalarda tek yetkili kurumun göçmenlik mahkemelerinin olduğu tezini yineledi.
Bakanlık avukatları bununla birlikte, Öztürk’ün vizesinin neden iptal edildiği veya neden gözaltına alındığı konusunda herhangi bir yorum yapmayı tercih etmedi.
Türk öğrencinin avukatları ise kefalet duruşması için Öztürk’ün 9 Mayıs’ta Vermont’ta olması gerektiğini savundu, ancak duruşmada henüz bir karar açıklanmadı.
Tarafların önerilerini dinleyen temyiz heyeti, argümanları kendi aralarında görüşeceklerini ve duruşmaya daha sonraki bir tarihte devam edeceklerini belirtti.
Temyiz duruşmasında Türk öğrenci adına savunma yapan Esha Bhandari, mahkeme binası önünde yaptığı açıklamada, hükümet avukatlarının bir çok defa fırsat verildiği halde, Öztürk’ün üniversite gazetesinde Filistin lehine yazdığı bir yazıdan dolayı gözaltına alındığı tezini “hiçbir zaman çürütmediğine” dikkati çekti.
Ayrıca, mahkeme önünde toplanan Filistin destekçisi aktivistler, “Rümeysa’yı serbest bırak” yazan pankartlarla ABD hükümetinin göçmenlik politikalarına tepki gösterdi.
ÖZTÜRK’ÜN GÖZALTINA ALINMASI
Massachusetts eyaletindeki Tufts Üniversitesinde doktora eğitimi alan Türk öğrenci Rümeysa Öztürk, 25 Mart akşamı arkadaşlarıyla iftar yapmaya giderken yüzleri maskeli 6 Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) görevlisi tarafından gözaltına alınmıştı.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Öztürk’ün öğrenci vizesinin iptal edildiğini ve kendisinin sınır dışı edileceğini açıklamıştı.
Rubio, “Hamas destekçisi” ve (İsrail karşıtı) “deliler” olarak tanımladığı 300’den fazla yabancı öğrencinin vizesinin iptal edildiğini belirtmişti.
ABD’li federal yargıç Denise Casper, ICE görevlilerince gözaltına alınan Türk öğrenci Öztürk’ün sınır dışı edilmesine karşı durdurma kararı vermişti.
Rümeysa Öztürk’ün doktora eğitimi aldığı Tufts Üniversitesi de öğrencilerinin serbest bırakılmasını talep ederken, Rektör Sunil Kumar mahkemeye yaptığı açıklamada, Öztürk’ün tutuklanmasının “okulun uluslararası topluluğunu felç ettiğini” ve artık okulun güvenliği konusunda endişe duyduklarını belirtmişti.
Editör Hakkında
Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi’nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber’de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor.
Dijital medya kariyeri Haber 7’de devam etmektedir.