ABD Ulusal Güvenlik Biyoteknoloji Komisyonu tarafından yayımlanan yeni bir rapor, Çin’in biyoteknoloji ile yapay zekayı birleştirerek “akıllı savaş” dönemine geçtiğini ve ABD’nin bu yarışta geri kalma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koydu.
Rapora göre, Pekin’in sistematik ve devlet destekli stratejisi, küresel biyoteknoloji dengesini kökten değiştirme potansiyeli taşıyor.
Çin’den çılgın adım! Rekor miktarda altın satın almak için 15.000 Bitcoin sattı!
2049 VİZYONU: YAPAY ZEKA İLE GÜÇLENDİRİLMİŞ GENETİK ASKERLER
Rapor, Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun (PLA), biyolojik olarak geliştirilmiş askerler üzerinde çalıştığına dair güçlü işaretler olduğunu belirtiyor. Yapay zeka destekli askerler, yapay zeka destekli karar verme sistemleriyle donatılıyor ve savaş alanında insan-makine entegrasyonuyla destekleniyor.
“Bilim kurgu değil, gerçek” vurgusu yapan Komisyon, Çin’in Sivil-Askeri Füzyon doktrini çerçevesinde, sivil alandaki biyoteknolojik yeniliklerin doğrudan orduya entegre edildiğini ve bunun ABD için ciddi bir güvenlik riski yarattığını belirtiyor.
“BİYOTEKNOLOJİDE DE BİR CHATGPT ANI YAŞANACAK”
Interestin Engineering haberinde yer alan bilgilerde şu ifadelere de yer verildi; ABD Kongresi’ne sunulan ve 1.800’den fazla uzmanla yapılan görüşmelerin sonucu olan rapor, ABD’nin biyoteknoloji alanında acilen ulusal düzeyde hamle yapması gerektiği uyarısında bulunuyor.
“Biyoteknolojide de bir ChatGPT anı gelecek. Eğer Çin bu noktaya ilk ulaşırsa, onları yakalamamız imkânsız olabilir,” denildi.
ÇİN’İN TAKTİKLERİ: HIRSIZLIK, TEŞVİK VE PİYASA KONTROLÜ
Rapora göre Çin, fikri mülkiyet hırsızlığı, devlet destekli sübvansiyonlar ve küresel tedarik zincirlerini ele geçirme stratejisiyle biyoteknoloji pazarında güç kazandı.
Beijing Genomik Enstitüsü (BGI) ve MGI Tech gibi firmalar, şeffaflıktan uzak ve agresif fiyat politikalarıyla küresel rakiplerini devre dışı bırakıyor.
Hindistan gibi ülkeler, Çin’in bu adımlarına karşı anti-damping önlemleri almaya başladı bile. Genetik dizileme ve aktif farmasötik bileşenler (API) gibi stratejik alanlarda Çin’in fiyat kırma politikası, diğer ülkeleri savunmaya zorluyor.
SÜPER ASKERLER GERÇEK OLUYOR
Raporda yer alan en çarpıcı ifadelerden biri şu şekilde: “Dron savaşları eski kalacak. Genetik olarak geliştirilmiş, yapay zeka ile bütünleşmiş PLA süper askerleri karşısında bu dönem nostaljik bile olabilir.”
Yeni nesil askerler, dayanıklılık, bilişsel kapasite ve fiziksel direnç açısından olağanüstü niteliklere sahip olabilir. Yapay zekâ sistemleriyle entegre edilen bu birliklerin lojistik, hedef tespiti ve otonom savaş gibi alanlarda yüksek verimlilikle çalışacağı öngörülüyor.
Çin’e gözdağı: ABD, 100 bin kişilik insansı robot ordusu kuracak!
ABD’DEN İKİ AŞAMALI STRATEJİ
Komisyon, ABD’nin bu tehdide karşı iki yönlü bir strateji geliştirmesi gerektiğini belirtiyor: Kendi biyoteknoloji inovasyonunu hızlandırmak ve Çin’in ilerlemesini yavaşlatmak.
Raporda şu önlemler öneriliyor:
- ABD’ye ait biyoteknolojik fikri mülkiyetin korunması,
- Çinli sermayenin stratejik sektörlerden uzak tutulması,
- Çinli şirketlerin piyasa oyuncusu gibi değil, devletin stratejik araçları olarak değerlendirilmesi.
Ayrıca, önümüzdeki beş yıl içinde en az 15 milyar dolarlık kamu yatırımıyla özel sektörün desteklenmesi ve yerli biyoteknoloji ekosisteminin ölçeklendirilmesi çağrısında bulunuluyor.
KAYNAK: HABER7
Editör Hakkında
İstanbul’da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com’da “Muhabir – Editör” olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.