AA
İstanbul’un en eski namazgahlarından olan Anadolu Hisarı Namazgahı, cuma günleri cemaatin yoğun ilgisiyle eski günlerine dönüyor.

1
Osmanlı şehir kültürünün önemli izlerinden biri olan açık hava ibadet alanı namazgahlar, hem ibadet hem de sosyal birliktelik mekanları olarak yüzyıllar boyunca işlev gördü. Zamanla birçok namazgah tarihe karışırken bazıları ise yeniden ihya edildi.

2
İstanbul`un fethi döneminde inşa edilen etrafı duvarlarla çevrili namazgahın kıble duvarında kesme taştan yapılmış bir mihrap ve yanında ise bir minber bulunuyor.

3
“Hasırlar taşmaya, saflar çoğalmaya başladı”
Açılış sonrası mahalle sakinlerinin ve İstanbulluların namazgaha rağbet ettiğini belirten Ayhan, “Şu anda da cemaatimiz gittikçe artıyor. Ben inanıyorum ki bir müddet sonra bu namazgah gelen cemaate cevap veremeyecek. Çünkü camilerde olduğu gibi hasırlar taşmaya, saflar çoğalmaya başladı.” ifadelerini kullandı.

4
Hisar ve namazgah gibi yapıların tarihe vurulmuş mühürler olduğunu ifade eden Ayhan, şöyle konuştu:
“Yapılan eserler, bu toprakların Müslümanlaşmasının ve Türkleşmesinin başlangıç noktaları. Anadolu Hisarı da böyle bir medeniyetin başlangıç noktası. Burada ilk Müslüman Türk şehitlerin kabirleri var. Bu topraklarda bu iklimi ihya etmek istiyorsanız, buna sahip çıkmak istiyorsanız bir yerden başlanması gerekir. Kovid-19 pandemisi nedeniyle burası kullanılmıyordu. Şimdi yeniden namaz kılınıyor.”

5
“Tarihimize karşı büyük bir vefa borcu”
Bir geleneği yıllar sonra yeniden devam ettirdiklerini belirten Atalay, “İnşallah uzun yüzyıllar da devam eder. Cemaatimizin ilgisi de had safhada, çok güzel. Halkımızın teveccühüyle bu güzel geleneği devam ettirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu da zaten bizim tarihimize karşı büyük bir vefa borcu.” dedi.

6
Tarihi alanda namaz kıldıkları için mutlu olduklarını ifade eden Sağlam, “Açık havada, yaz günü, özellikle böyle rahat bir şekilde namaz eda etmek çok güzel. Bu hizmetleri yapan, ikramlarda bulunan herkese teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu.

7
Definecilerin de bir dönem bölgede kaçak kazılar yaptığını anlatan Babuz, Yücel Çelikbilek döneminde başlatılan çalışmalarla tarihi namazgahın yeniden ihya olduğunu ve ibadethane olarak kullanıldığını dile getirdi.

8
Kılınan cuma namazının ardından cemaate Özbek pilavı ve mantı ikram edildi.
Yükleniyor lütfen bekleyiniz