Türkiye’de yaklaşık 7 milyon haneyi ilgilendiren konut kiralarında dikkat çeken gelişmeler yaşanıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından nisan ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte, kiralarda artış oranı da belli olmuştu. Buna göre mayıs ayı maksimum kira artış oranı yüzde 48,73 olarak belirlendi. Uygulamada ise ev sahiplerinin, özellikle “iyi kiracı” için artışları daha düşük seviyelerde gerçekleştirdiği biliniyor.
KONUT KİRALARINDA SON DURUM
İstanbul Gayrimenkul Değerleme tarafından paylaşılan verilere göre, Türkiye genelinde ortalama kiralık daire fiyatı, nisan ayında 20 bin TL olarak gerçekleşti.
KİRALARIN EN YÜKSEK OLDUĞU 5 İL
Ortalama fiyatlar dikkate alındığında en yüksek kiralar şu illerde:
- İstanbul: 26 bin 500 TL
- Muğla: 26 bin TL
- İzmir: 23 bin 500
- Ankara: 23 bin 500
- Antalya/Kocaeli/Yalova: 20 bin TL
KİRALARIN EN DÜŞÜK OLDUĞU 15 İL
Ortalama fiyatlar dikkate alındığında en düşük kiralar ise, geçen ay şu illerde ölçüldü:
- Kilis: 10 bin TL
- Muş: 10 bin 500 TL
- Kars: 11 bin TL
- Burdur: 11 bin TL
- Aksaray: 11 bin TL
- Karaman: 11 bin 500 TL
- Yozgat: 11 bin 500
- Mardin: 12 bin TL
- Siirt: 12 bin TL
- Bitlis: 12 bin TL
- Bingöl: 12 bin TL
- Bayburt: 12 bin TL
- Isparta: 12 bin TL
- Karabük: 12 bin TL
- Düzce: 12 bin 500 TL
RAKAMLAR NE SÖYLÜYOR?
Veriler, Türkiye genelinde 10 bin TL’nin altında kiralık konut kalmadığını gösterdi. Türkiye nüfusunun da ağırlıklı olarak yaşadığı büyük şehirler, en yüksek kira bedeli ile öne çıkmaya devam ediyor. Düşük kiralarda ise Batı Karadeniz, İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu illeri dikkat çekiyor.
KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ / ÖMER FARUK BİNGÖL
Editör Hakkında
Elazığ’da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık’ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi “Sanat Tarihi” bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe “muhabir” olarak Kanal 7’de başladı; daha sonra Haber 7’ye geçti. Kariyerine, Haber7’de “editör” olarak devam ediyor.